• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Aleksander Machalica-narrator


Aleksander Machalica (ur. 7 lutego 1952 w Pszczynie)-polski aktor  filmowy. Syn aktora Henryka Machalicy (zm. 2003), brat Piotra Machalicy, również aktora, bliźniaczy brat Krzysztofa, instruktora sportowego Zastalu Zielona Góra. Absolwent Liceum Ogólnokształcącego nr 7 w Zielonej Górze. W 1976 r. zdał egzamin eksternistyczny dla aktorów lalkarzy (Białystok), a w 1982 egzamin eksternistyczny dla aktorów dramatu (Warszawa). Od 1989 aktor Teatru Nowego w Poznaniu.

Filmografia:

2007 - TWARZĄ W TWARZ (2007; serial tv) Obsada aktorska (dyrektor szpitala),

2006 - 41 w MAGDA M. Obsada aktorska (Waldemar Jarecki, ojciec Norberta),

2005 - 11, 12, 13, 14 w TAK MIAŁO BYĆ Obsada aktorska (kontroler Ziółkowski),

2004 - ON TU JEST (614) w ZŁOTOPOLSCY Obsada aktorska (duch Dionizego Złotopolskiego),

2004 - VINCI Obsada aktorska (Piotr Krętałowicz),

2004-2010 - PIERWSZA MIŁOŚĆ (2004 - 2010; serial tv) Obsada aktorska (doktor Jerzy Midłowski, ordynator oddziału chirurgii urazowo-ortopedycznej Szpitala im Świętej Salomei we Wrocławiu gdzie praktyki studenckie odbywała Marysia Radosz),

2004 - 238 w M JAK MIŁOŚĆ Obsada aktorska (lekarz opiekujący się Agnieszką),

2004 - CAMERA CAFE Obsada aktorska (dyrektor personalny "Divitexu"; odcinek 69_1),

2004 - SPRZEDAWCY MARZEŃ (8) w CAŁKIEM NOWE LATA MIODOWE Obsada aktorska (mecenas, uczestnik balu),

2002-2010 - SAMO ŻYCIE Obsada aktorska (2 role: wydawca książki Leszka Retmana pt. "Powszechny cud" prowadzący w "Klubie Lekarza" jego wieczór autorski (odcinek: 158); dyrektor w firmie "Ignis Cosmetics" (odcinek: 732; nie występuje w napisach)),

1989 - CHWILA w KAWALERKI Obsada aktorska (adwokat, kolega Chwili),

1988 - 2, 6 w CRIMEN Obsada aktorska (proboszcz; w odcinku 2 nie występuje w czołówce),

1987 - ZABIJ MNIE GLINO Obsada aktorska ("Jojo", handlarz współpracujący z Popczykiem),

1987 - PRZERWANY URLOP (21) w 07 ZGŁOŚ SIĘ Obsada aktorska (lekarz milicyjny badający zwłoki Moniki Woźniak),

1986 - DWIE WIGILIE Obsada aktorska (Maciek),

1986 - BOHATER ROKU Obsada aktorska (mężczyzna rozmawiający z Odyńcem (w jednej z pierwszych scen filmu); nie występuje w czołówce),

1985 - ŻAGLOWIEC Obsada aktorska (ojciec)


 

Na facebooku

Zespół Lumen na Facebook'u !!!!

Nasza najnowsza płyta!

Reklama
Reklama